Kurumsallaşma Nedir?
İşletmeler; kar elde etmek, katma değer üreterek marka olmak gibi hedeflerle kurulurlar. Bu hedeflere ulaşmanın ve orada kalıcı olmanın gerek şartlarından biridir kurumsallaşmak. Kurumsallaşma, şahıslara bağlı kalmadan işletmenin kendi süreçlerini yönetmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasıdır. (Günay,2014:30) Kurumsallık, temelde kişilere bağlı olmadan işlerin devam etmesidir. (Büte,2010:7-8). Ancak bu tanım kişiye önem vermemek değil aksine ölçülebilir, denetlenebilir ve raporlanabilir bir yönetim sistemi olması nedeniyle çalışana değer veren ve onu işletme bünyesinde tutmak için teşvikler sunan bir yönetim organizasyondur.
Kurumsallaşma aynı zamanda sistematik olarak kuralların oluşturulması süreci şeklinde ifade edilebilir. (Karavardar, 2011:161) Ülkemizde işletme sahiplerinin çekinerek baktığı kurumsallaşma, hantal bir işletme yapısından hesap veren, raporlama kabiliyeti gelişmiş, denetlenebilir ve ölçülebilir değerlerle yönetilen işlevsel bir işletme yapısına geçişin adıdır diyebiliriz. (Alp ve Kılıç, 2014: 42)
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın Önemi
Küreselleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik değişim, artan rekabet ve belirsizlikler firmaların varlığını tehdit etmektedir. (Şehirli,1999) Kurumsal yönetim anlayışı var olan tehditlerin ortadan kaldırılması ve firmaların sürekliliğini sağlayabilmesi açısından önemli bir görev üstlenmektedir (Alp ve Kılıç, 2014: 42). Günümüzde yaşanan yoğun rekabet ortamında işletmeler, verimlilik ve karlılıklarını arttırmak, pazar paylarını genişletmek için kurumsallaşmayı ciddiye almak zorundadır. Kurumsallaşma belirsizliği ortadan kaldırırken, sürdürülebilir işletme olmanın öncelikli kurallarından olan verimliliği’ de artırmaktadır. (Dyllick ve Hockerts (2002:132) İşletmelerdeki bu verimliliği artırmak, departmanlar (muhasebe, finans, satın alma, pazarlama, üretim) arasındaki koordinasyonun iyi bir şekilde sağlanmasıyla mümkündür. Bu koordinasyonun sağlanması ise, birimler arası etkili iletişimi sağlayacak kurumsallaşma ile mümkündür.
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmanın Yararları
Kurumsallaşmanın yararları sayılamayacak kadar çoktur desek sanırım abartmamış oluruz. Çünkü işletmelerin amaç ve hedeflerine ulaşma yolculuğunda sergilediği performans “kurumsal” yapının varlığı ve o yapının işlerliği ile direkt ilişkisi vardır. (Ülgen, 1990: 103) Sürdürülebilir işletme olmak ancak kurumsallaşma ile mümkündür (Türk ve Yıldız, 2015:3).
Bunun yanında aşağıdaki bilgileri sıralayabiliriz.
- Kurumsallaşmış firmalarda hesap verilebilirlik ve raporlama sistemi oturmuş olduğundan departmanlar daha düzenli ve sistemli çalışırlar. (Apaydın, 2009, 12)
- Çalışanların görev, sorumluluk ve yetkileri bellidir.
- Kontrol sistemleri uygulanabilir olmaktadır.
- Kurumsallaşmanın temelini oluşturan “verilere dayalı, ölçülebilir ve denetlenebilir bir yönetim sistemi” oluşturulması firma sahip ve yöneticilerinin karar alma işlemlerini daha kolay ve uygulanabilir kılmaktadır. (Drucker, 1992, s. 377)
- İşletme hedeflerine ulaşma noktasında nerede olduğunu bilir, alması gereken aksiyonları tespit eder ve bu aksiyonlara uygun çalışmalar yapar.
- İş süreçlerinde olması muhtemel, gereksiz tekrar, evrak kalabalığı ve hantallık son bulur.
- Denetim mekanizması daha işler olduğundan suiistimallerin tespit ve önüne geçilmesi kolaylaşır.
- Personel de firmasına karşı güven duygusu artar dolayısıyla daha motive çalışır. (Karabulut, 2008: 92)
- Kalifiye personeli işletmede tutar.
- İşleyen bir insan kaynakları sistemi olduğundan işe alımlar daha verimli olur.
- Kalifiye personeli işletmeye çeker. (Mutlu personel = Mutlu Müşteri = Karlılık)
- Müşterilerle daha verimli bir iletişim ortamı kurulur dolayısıyla bu durum direkt karlılığı etkiler.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak, yönetim, denetim ve kurumsallaşma konularında danışmanlık yada eğitim faaliyetlerimizden faydalanmak istiyorsanız Şirket Gelişim Akademisi her zaman yanınızdadır.