Ülkemizdeki aile şirketleri büyüme yolunda iki önemli sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bunlardan biri kurumsallaşma diğeri ise sürdürülebilirliktir.Bu yazımızda kurumsallaşmanın çıktısı olan sürdürülebilirlik konusunu ele alacağız.
Sürdürülebilir Büyüme ve Kalite yönetimi alanında Yüksek lisans yaparken oradaki hocalarım sürdürülebilirliğin devamlılık olmadığını ikisinin bir birinden ayrı kavramlar olduğunu sürekli vurgulamışlardı.O zamanlarda arasındaki farkın çok önemli olmadığını düşünüyor ve neden bu kadar üzerinde durduklarına anlam veremiyordum. Zamanla aradaki farkın bilinmesiyle ve hatta özümsenmesiyle birlikte bir bakış açısı oluşturduğunun farkına vardım. Evet bu iki kavram kelime anlamı olarak eş anlamlı gibi dursada temelde birbirinden ayrışmaktadır.
Sürdürülebilirliğin temel felsefesi mevcut kaynakları gelecek nesillere eksiltmeden aktarabilmektir. Devamlılıkta bundan bahsetmemiz mümkün değildir. Şirketinizde reorganizasyon çalışmaları yapmaya karar verdiğinizde bu çalışmalarını temelini “Devamlılık” üzerine kurar ve stratejilerinizi buna göre belirlerseniz tabiri caizse günü kurtarmış olursunuz. Fakat sürdürülebilirlik felsefesini temele alıp reorganizasyon çalışmalarınızı buna göre dizayn eder kurumsal olmaya bu gözlükle bakarsanız işte o zaman çocuklarınıza bırakacağınız bir şirketten bahsediyor olacaksınız.
Sürdürülebilir Büyüme Neden Önemli?
Kurumsallaşma sürdürülebilir olmayı sağlar. İşletmenizdeki kurumsallaşma çalışmalarda size yol gösteren danışman kişi yada kurumun bu vizyonu taşıyıp taşımadığını ölçmenizde yardımcı olması ve size bir bakış açısı kazandırması maksadıyla bu iki kavramın “sürdürülebilirlik ve devamlılık” arasındaki farka özel olarak değinmek istedim. Şimdi konumuza dönebiliriz.
Sürdürülebilirliğin en temel tanımının kaynakların eksiltilmeden gelecek nesillere aktarılması olduğundan üst paragrafta bahsetmiştik Kurduğunuz şirket eğer bir kaynağınızsa bu kaynağı çocuklarınıza onlarda kendi çocuklarına aktarabiliyorsa işte burada “sürdürülebilir”likten söz edilir.
Aile şirketi olmanın getirdiği dezavantajlar önlem alınmadığı taktirde orta vadede verimliliği azaltırken kurumsallaşmanın önüne geçerek şirketin “sürdürülebilir” olmasını tehlikeye atmaktadır. Bir çok Aile şirketi gündelik problemlerin, aile içi çekişmelerin hengamesinde günü kurtarma peşine düşerken kendisine ulaşılabilir bir hedef koyamıyor ve dümensiz gemi misali karaya oturup kalıyor.
Aile işletmelerinin bu handikaptan kurtulmasının yolu ,ulaşılabilir, ölçülebilir bir hedef oluşturma ve bu hedefi ara ara kontrol etmesinden geçmektedir. Bu sayede gelişme ve kalıcı büyümeden bahsedilebilir. Kalıcı büyümenin sonucu ise “sürdürülebilir şirket” olarak anılmaktır. Kendine ulaşılabilir bir hedef koymuş işletme enerjisini gündelik problemlere değil, daha verimli ve etkili olma yolunda kullanacaktır.Vizyon ve stratejisini buna göre belirleyecek dolayısıyla daha aktif ve “çevik” olacaktır.
Şirket gelişim akademisi olarak, danışmanlık hizmetleri kapsamında işletmelerin günün şartlarına uygun rekabet edebilmesinin lokomotifi olan Kurumsal Sürdürülebilirliğin önüne geçen faktörlerin analiz edilmesi ve bu analiz sonucunda ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması için gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak, yönetim, denetim ve kurumsallaşma konularında danışmanlık yada eğitim faaliyetlerimizden faydalanmak istiyorsanız Şirket Gelişim Akademisi olarak her zaman yanınızdayız.