Günümüz iş dünyasında sürdürülebilirlik giderek daha önemli bir konu haline gelmektedir. Sadece kar elde etmek yerine, çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri de göz önünde bulunduran şirketler, sürdürülebilir ve güçlü bir gelecek için çalışmaktadırlar. Ancak sürdürülebilir bir şirket kurmak ve yönetmek, yalnızca işletme faaliyetlerine dair değil, aynı zamanda kurucunun da bilgi ve becerilerine dayanmaktadır.
Patronların da Kendilerini Sürekli Geliştirmeleri Gerekir
İşletmelerde dönüşüm çabalarının neredeyse %70 inin başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli nedeni patronların kendisini eğitmemesidir. Eğitim denilince akla sadece üniversite, yüksek lisans, doktora vs. gelmesin; ilkokul mezunu olup da bugün şirketini Türkiye’de devler arasına yazdırmış iş adamlarımız var. İşinde başarılı olmuş patronların en belirgin özelliği yönetim teknikleri konusunda kendisini eğitmesidir. Patronun asli vazifesi denetim ve danışma işinin yanında profesyonellerce alınan kararları aynen ya da tadilen onaylamaktır. Patron karar verme makamında değil onay makamında olmalıdır. Patronun bizzat yöneticiliğe soyunması, denetleme mekanizmasını işlevsiz bırakacağından bu durum işletmede telafi edilemez zararları doğuracaktır. Dolayısıyla patron sürece değil sonuca odaklanmalıdır. İşte burada sonuçları doğru değerlendirmek için patronun kendisini yetiştirmesi yani eğitim faktörü devreye girmektedir.
İşletmesindeki sorunları adlandırmak, önüne gelen çözümleri yorumlayabilmek alacağı temel eğitimle mümkündür. Bir iş adamı, kitabın başında bahsettiğimiz “ticaret yapmakla, onu sürdürülebilir kılmak için yönetmek” arasındaki çizgiyi ancak alacağı temel bilgiler sayesinde kavrayabilir.
İşinde başarılı olmak isteyen bir iş adamı azami miktarda muhasebe bilmeli, nakit akışı, ödeme planı vs. gibi temel finans konularında bilgisi olmalı, iç denetim nedir ne işe yarar bilmeli, iç kontrol ne demektir işletmedeki fonksiyonu nedir bilmeli ki bu departmanlardan ne gibi raporlar istemesi gerektiğini bilsin. İnsan kaynakları süreçleri nelerdir? İK departmanı ne yapar? azami miktarda da olsa bilmeli ki bir toplantı esnasında İK müdürüne ne soracağını ve sürecin etkili ve verimli işleyip işlemediği noktasında hangi bilgilere ihtiyaç duyulduğunu bilsin. Patron; vizyon nedir, misyon nedir, hedef belirlemek, hedeflerle yönetmek neden bu kadar önemli? azami miktarda da olsa bilmelidir ki şirketinin stratejisini çizebilsin, tahminlerle değil rakamlarla verilerle yön-verebilsin.
Kendini yetiştirmiş bir patron işletmesindeki süreçlerin doğru işleyip işlemediğini ölçebilecek ve şirketinin hedeflere ulaşmasındaki gereken aksiyonlarını buna göre güncelleyecektir. Evet böyle bir patronun karşısında oturan, CEO, Genel Müdür, Danışman ya da her kimse kendine çeki düzen verecek, çalışması ona göre şekil alacaktır.