Kurumsal Sürdürülebilirlik Ve Rekabet Avantajı İlişkisi
Yönetim kademesinde içselleştirilmiş, tüm hissedarların gönül birliğine varmış bir sürdürülebilirlik anlayışı ile hareket eden firmalar, orta uzun vadede kar maksimizasyonu, müşteri tercihi, yatırımcı çekme, finans kuruluşları gözünde itibar, marka değeri, nitelikli insan gücünü barındırma, yeni iş fırsatları gibi katkılarıyla rakiplerine oranla günümüz ticaret koşullarında önemli bir rekabet avantajı elde etmektedir. (Senal ve Ateş,2012)
Bu avantajları kendi içinde değerlendirecek olursak;
Her işletmenin öncelikli amacı kar maksimizasyonudur. Kıyasıya rekabetin olduğu iş dünyasında öne geçmek isteyen firmalar rakiplerine oranla kâr marjını artırmak zorundadır. Firmaların sürdürülebilir bir vizyonla hareket etmeleri orta uzun vadede kar maksimizasyonu sağlamak içindir. Sürdürülebilirliğin çevresel boyutuyla ilişkili olarak, enerji tüketimindeki tasarruf, azalan hammadde israfı gibi iyileştirmelerle maliyet avantajı yakalayan şirketlerin karlılığı ve verimliliği artmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik kısa vadede maliyetli gibi görünse de uzun vadede sağladığı kazanımlarıyla uygulayan firmalara rakiplerine oranla önemli bir rekabet avantajı vermektedir. (Aras ve Sarıoğlu, 2015).
Müşteriler eskisine oranla daha bilinçli hareket etmektedirler. Günümüzde bilinçli tüketiciler tercihlerini dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çaba gösteren duyarlı ve sorumlu şirketlerden yana kullanır. Arzın kısıtlı talebin ise bir o kadar fazla olduğu “ne üretirsem satarım sloganının” hâkim olduğu klasik yönetim anlayışından, günümüze gelindiğinde doymuş talep faktörü işletmelerin karşısına çıkmaktadır. İhtiyaç olan bir ürünü onlarca firma üretiyor, müşteri bu onlarca firmadan yalnızca birini seçiyor. Bir ürün ya da hizmet almak istediklerinde çevreye duyarlı, sürdürülebilirliği ilke edinmiş firmaları tercih etmektedir. Rekabette önde olmak isteyen İşletmeler müşteri bilincindeki bu değişimleri dikkate almak zorundadır. (Ertuğrul, 2008)
Yatırımcılar, sürdürülebilirlik anlayışını benimsemesiyle birlikte çevresinde güven faktörü oluşturmuş firmalara daha fazla yatırım yapmakta ve finans kuruluşları da diğer firmalara oranla daha fazla kredi kullandırmaktadır. (Yükçü ve Kaplanoğlu, 2016).
Bir işletmeyi rekabette öne geçirebilecek en önemli varlık nitelikli “insan kaynağı” dır. İşletmeler amaçlarına çalışanları aracılığıyla ulaşır. Kurumsal sürdürülebilirliği kültür olarak benimsemiş firmalar kalifiye personel için daha çekici gelmektedir. Ayrıca uyguladığı politikalarla mevcut çalışanlarında bağlılıklarını ve motivasyonunu artırmaktadır. Mutlu çalışan, mutlu müşteri, mutlu müşteri ise karlılığa direkt etki ve rekabette bir adım daha öne geçmek demektir. (Senal ve Ateş, 2012).
Sürdürülebilir Büyüme ve Karlılık[/caption]
Sürdürülebilirliği özümseyerek bu faaliyetleri kendi bünyesine entegre etmiş ve bunu şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşan şirketler toplum nezdinde olumlu bir duruş sergilemektedirler. Ve bununla birlikte marka değerlerini ve itibarlarını yükseltiyorlar. Sağlamış olduğu bu itibar ile özellikle kriz dönemlerini rakiplerine oranla daha kolay atlatmaktadırlar. (Tüm, 2014).
Tüketici talebiyle birlikte oluşan yeni girişimlere, sürdürülebilirlik anlayışını benimsemiş firmalar daha kolay adapte olmaktadır. Yenilikçi yaklaşımı la birlikte tüketiciyi daha çok mutlu etmeye odaklanmış firmalar rakiplerine oranla önemli bir rekabet avantajı yakalamış olacaktır. (Kestane,2016)
Sürdürülebilir büyüme ve karlılık , Yönetim Danışmanlığı[/caption]
Firmaya katma değer sağlayan sürdürülebilirlik çalışmaları emek, öz veri ve ortak hareket isteyen, yönetim ve iletişim tekniklerinin üst seviyelerde kullanıldığı dolayısıyla “kurumsallığın” direkt etkili olduğu uzun süreçli bir yolculuktur. Firmanın bu yolculuktaki başarısını etkileyen en önemli unsur ise kurumsallık anlayışının yönetim süreçlerinde ne kadar var olduğudur.
Şirket gelişim akademisi olarak, danışmanlık hizmetleri kapsamında işletmelerin günün şartlarına uygun rekabet edebilmesinin lokomotifi olan Kurumsal Sürdürülebilirliğin önüne geçen faktörlerin analiz edilmesi ve bu analiz sonucunda ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması için gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak, yönetim,denetim ve kurumsallaşma konularında danışmanlık yada eğitim faaliyetlerimizden faydalanmak istiyorsanız Şirket Gelişim Akademisi her zaman yanınızdadır.